סכינאות בקרב בני נוער
אין יום שאנו לא מתוודעים באמצעות החדשות על אירועי אלימות קשים שמתרחשים בקרב בני נוער כלפי בני נוער, ואף בין בני נוער כלפי אנשי חינוך והוראה. בנוסף, לא אחת אנו נתקלים במקרים שבהם בני נוער מחזיקים באמתחתם סכינים או אגרופנים, וזאת למרות האיסור הקיים על כך בחוק הפלילי. מה דינו של מי קטין שנתפס באחזקת סכין או אגרופן? מה קובע החוק בנושא? על כך במאמר שלהלן.
האם מותר להחזיק סכין או אגרופן?
סכין מוגדרת בתור כלי חד שתכליתו או שבאפשרותו לפגוע בגופו של אדם באמצעות חיתוך מרקם עורו. למעשה, כל אדם בר דעת יודע לזהות סכין כאשר הוא רואה אותה. אגרופן מנגד, מוגדר בתור כלי שעשוי ממתכת ומעוצב בצורה שיכולה להתלבש על כף ידו של אדם. משום שמדובר בכלי כבד ממתכת (יחסית), הוא בעצם מעצים את הפגיעה הגופנית שחווה אדם שהותקף באמצעותו. עתה, נשאלת השאלה האם אחזקת סכין או אגרופן היא דבר חוקי? התשובה היא בחיוב, בשים לב לחריגים שיוצגו בהמשך.
חוק העונשין, התשל"ז- 1977 קובע כי אחזקת אגרופן או סכין היא עבירה פלילית. על פניו, במיוחד בכל הנוגע לאחזקה של סכינים, ישנם בוודאי מקרים "תמימים" (כמו לדוגמא: אדם שקונה סט סכיני חיתוך בסופר). אך לא אחת, אחזקה של סכין נועדה כדי להשתמש בה לצרכים לא "כשרים", כל שכן בכל הנוגע לאחזקה של אגרופן. לכן, המחוקק אוסר על אחזקה של אותם חפצים, כדי ליצור הרתעה ולהביא למניעה.
האיסור על אחזקה של סכין או אגרופן מטיל למעשה איסור על אחזקה מחוץ לביתו של אדם. העונש על עבירות אלו הוא חמור, עד חמש שנות מאסר. אך לצד האיסור החמור, החוק מטיל על אדם שנאשם בפלילים את החובה להוכיח שהאחזקה של הסכין או האגרופן הייתה למטרה "כשרה", זאת ככל שהאחזקה נעשית בשטח בית ספר או באזור בילוי.
לכאורה, אם מדובר באחזקה תמימה (כמו לדוגמא הדומה לזו המוזכרת: של מי שקנה סט סכינים בסופר ולאחר מכן נסע לשתות בירה עם בת זוגו) אז נאשם לא אמור להתקשות להוכיח את תמימותו. אך מנגד, קטין בן 16 שמסתובב באזור בילוי, בשעת ערב עם סכין על גופו, יתקשה להסביר "תמימות" באחזקת הסכין בנסיבות כאלו. עוד יש לציין שהאיסור לא חל רק על אחזקה, אלא גם על מכירה של סכינים או אגרופנים לקטינים. כך שמי שמוכר אגרופן לקטין, עשוי למצוא את עצמו מאחורי סורג ובריח לתקופה של עד 7 שנות מאסר.
הוגש נגד קטין כתב אישום על אחזקת סכין- מה חשוב לדעת?
מצד אחד, אחזקה של אגרופן או סכין היא עבירה פלילית חמורה, מה גם שלצערנו זו עבירה דיי נפוצה בקרב בני נוער. מצד שני, בניגוד לבגירים או אנשים בעלי רישום פלילי קודם, כאשר מדובר בקטינים, החוק גמיש בהרבה ומקנה להם גם זכויות רבות יותר במסגרת ההליך הפלילי. בכל הנוגע להעמדה לדין של קטין לדין פלילי, התכלית העומדת היא לא בהכרח עונשית, אלא שיקומית.
ככל שקטין שגילו נע בין 18-12 (מתחת לגיל 12 אין אחריות בפלילים) נתפס בעבירה של אחזקת סכין או אגרופן, חשוב קודם כל לדעת שקטינים כאמור זכאים לזכויות רבות, כפי שקובע חוק הנוער, (שפיטה ענישה ודרכי טיפול), תשל"א- 1971. כדלקמן:
ערכאה משפטית נפרדת: מי שדן בתיקים פליליים הנעשים ע"י קטינים הוא בית המשפט לנוער, אשר לו סדרי דין שונים, ודינים נפרדים המותאמים לטיפול ושיקום של נערים עבריינים.
חקירה בשעות מסוימות:החוק אוסר על חקירת קטין בשעות הערב, ככל שמדובר בקטין עד גיל 14 חל איסור לחקור אותו לאחר השעה 20:00. לגבי קטין מעל גיל 14 חל איסור לחקור אותו עד השעה 22:00.
חקירה בפני חוקר ילדים: קטין עד גיל 14 אמור להיחקר בפני חוקר ילדים, ולא בפני חוקר משטרה. משום שמדובר בגיל מאוד צעיר, יש צורך בחקירה שנעשית בצורה אחרת, ידידותית יותר, וע"י איש מקצוע.
נוכחות הורים: קטינים זכאים ליידוע הוריהם לפני חקירה.
הפרה של חוקי נוער, עשויה להביא לזיכוי בפני בית המשפט לנוער. קל יותר להשפיע על קטינים, ולהדיח אותם להודאות, ולמסירת מידע שלא תמיד רצוי למסור. המחוקק היה ער לכך, ולכן קיימות הגבלות רבות על המשטרה בעת חקירת קטין.
לסיכום:
עבירות של אחזקת סכין ואגרופן הן שכיחות בקרב בני נוער. ככל שקטין נעצר בגין עבירה זו, הדבר הראשון שיש לעשות הוא לפנות לעורך דין מיומן הבקיא בתחום הנוער והפלילים.